Besvärligt läge

Telefonen ringer hyfsat oavbrutet och mötena avlöser varandra, så därför är jag sen med bloggen idag. Det mesta handlar naturligtvis om Volvo och beskeden om nya varsel som kom igår. Har bl.a. varit i kontakt med arbetsmarknadsdepartementet på morgonen.

Socialdemokraterna påstår att regeringen sitter still med armarna i kors och det stämmer självfallet inte. Sverige är det land i Europa som proportionellt har det största stimulanspaketet för att möta finanskrisen. Sen kan det diskuteras om det är tillräckligt. Jag tror att det kommer behövas mera.

För Volvos del så är det livsviktigt att inte tappa den kompetens som finns på fabriken idag. Så fort finansmarknaderna stabiliseras så kommer orderingången få fart igen och då gäller det att snabbt kunna ställa om och producera fler hytter igen. Det kan gå snabbt. Då går det inte att halva styrkan har spritts för vinden – därför borde det rimliga i detta läge vara att staten och företaget gjorde en gemensam utbildningsatsning så att kompetensen kan behållas här på plats i Umeå. Då skulle Volvo stå starkt rustat när konjunkturen vänder igen och det kan gå snabbt på lastbilssidan.

Nu iväg till nästa möte. På återhörande.