Boden, trafikvett och flygplatsrekord

Befinner mig 33 mil norrut på besök i moderatstyrda Boden, en kommun som lyckats lyfta sig efter regementsnedläggningar och statliga neddragningar och numera har en sprudlande aktivitet när det gäller näringslivet och företagsetableringar. Här lyckas man också placera sig bra på såväl Svenskt Näringslivs rankinglista som Forum för småföretagsforsknings, FSF, företagsklimatindex. I den sistnämnda undersökningen var man dessutom den kommun som år 2008 klättrade näst mest i hela landet.

På vägen upp igår var det snöigt och blåsigt. Trots att det var E4:n nästan hela vägen så gick det väldigt sakta p.g.a. dålig sikt och ganska mycket trafik. Men en sak som förvånade mig var hur många bilister beter sig på vägarna – vissa verkar drivas av dödslängtan. Vet inte hur många vansinnesomkörningar som jag blev vittne till och vid åtminstone tre tillfällen var det rena turen att det inte smällde med mötande bilar. Och detta när sikten var så dålig att man ibland inte ens såg 15 meter framåt…. Även om de inte bryr sig om den egna livhanken borde de tänka på konsekvenserna för alla andra inblandade…..

Ser avslutningsvis att Umeå City airport lyckas slå rekord år 2008, när det gäller antalet flygresenärer. Kul! Umeås flygplats är en av våra viktigaste strategiska tillgångar, inte minst för att upprätthålla snabba och smidiga kommunikationer med övriga delar av landet och den senaste ombyggnaden av flygplatsen har verkligen blivit ett riktigt lyft.