Västerbotten tryggaste länet i landet

I Rosengård brinner det igen. 100-tals ungdomar deltar i upplopp, kastar gatusten och angriper polisen med slangbomber. Räddningstjänsten kan inte ta sig in i området för att bekämpa elden då de angrips av ungdomsgängen, som är en blandning av boende i området, tillresta vänsteranarkister och fotbollshuliganer (!).

Trots massiva insatser från polisen i natt lyckades man endast gripa två personer. Här måste polisen vara stenhård och inte ge vika en centimeter. Kravallerna och oroligheterna är ett hot mot demokratin och vi kan inte låta gatans parlament råda.

Vi västerbottningar får vara glada att vi slipper se liknande scener.

Västerbotten är det län i landet som har lägst antal anmälda brott per invånare och samtidigt kan polisen uppvisa den högsta uppklaringsprocenten. En nyligen genomförd undersökning bland 5000 länsbor bekräftar också att västerbottningarna känner sig trygga och det är överlag mycket positiva siffror.

En sak bekymrar emellertid: Kvinnor är i större utsträckning än män otrygga när det går ut på kvällar och nätter och där måste vi alla tillsammans – polis, kommun, föreningar och allmänhet – arbeta för att minska den otrygghetskänslan.