Volvo, jultal, livstid och friidrottsarena

Volvo
Gårdagens diskussioner med högsta ledningen för Volvo var givande. Volvo fortsätter ju att satsa på Umeåfabriken, så långsiktigt ser det lovande ut. Dessvärre så drabbar den internationella ekonomiska krisen Volvo med full kraft, vilket syns på orderböckerna. Om ingen beställer nya fordon går det ju heller inte att producera hytter. Det krävs därför att den finansiella oron lägger sig så att ekonomin kan återhämta sig.

Kan konstatera att regeringen fick beröm för sin politik, även om Volvo också var starkt kritisk mot bl.a. minskat transportstöd. Man pekade också på hur staten i andra länder gick in och hjälpte till att behålla personalen, samtidigt som man i dessa fabriker gick ned till att arbeta 2-3 dagar i veckan, medan övrig tid ägnades åt exempelvis vidareutbildning och kompetensutveckling för personalen. Så kunde man behålla viktig personal istället för att säga upp dem. Men att överföra det systemet till svenska förhållanden rakt av torde inte vara helt enkelt, eftersom det bl.a. förutsatte att alla anställda på fabriken gick ned till 60% av sin lön.

Jultal
Statsminister Reinfeldt aviserade i sitt jultal hårdare tag mot brottsligheten. Fler poliser och hårdare straff var några av punkterna. Bra! Vi får inte glömma bort alla andra viktiga politikområden i skuggan av den finansiella krisen.

Livstid ska vara livstid
Åmselemördaren Juha Valjakkala ska släppas ut ur fängelset i Finland till våren. Förvisso har han suttit längre än vad han förmodligen hade gjort om han hade blivit dömd i Sverige, men samtidigt visar det enligt min mening hur fel straffsystemet funkar. Har man blivit dömd till livstid för tre mord borde huvudprincipen också vara att man sitter just på livstid. Allt annat är ett hån mot offren och dess anhöriga. Valjakkala har dessutom rymt flera gånger så han kan ju inte påstås vara någon mönsterfånge. Livstid tid ska vara livstid.

Friidrottsarena
Avslutningsvis läser jag med tillfredställelse dagens artiklar om den nya friidrottsarenan som kommer stå färdig i Umeå till sommaren 2010. Det var ju efter en moderat motion i fullmäktige som Umeå kommun beslutade att bygga en ny friidrottsarena och nu blir den verklighet till glädje för alla friidrottare. Umeå kommer nu också att kunna arrangera större tävlingar som SM.