Ny vecka, åtgärdspaket och minskat avstånd

Så börjar en ny vecka. Inleder med en träff uppe på landstinget nu på morgonen och sedan rullar det på mer eller mindre hela veckan. En intressant punkt blir ju morgondagens Näringslivs- och planeringsutskott då den fördjupade översiktsplanen för Ön kommer upp till beslut (för ‘vidarebefordran’ till kommunstyrelsen och fullmäktige förstås), liksom Alliansens motion om att vi ska hamna i topp-10 på Svenskt Näringslivs rankinglista över kommunernas företagsklimat. Inte helt oväntat så vill (s) inte bifalla vår motion…

Åtgärdspaket
Finansminister Anders Borg aviserar att det kommer ytterligare åtgärdspaket, utöver de mer än 30 miljarder kronor som satsas fr.o.m. 1 januari. Det låter som en bra strategi, inte minst när Sverige står rustad med en stark ekonomi med betydande överskott i kassan. Eftersom vi just nu drabbas av den värsta internationella ekonomiska krisen sedan 1930-talet så kommer det krävas mer insatser än vanligt, det förstår nog alla. Bankerna måste börja låna ut pengar igen till att börja med. För att öka den inhemska efterfrågan så vore det välkommet med ytterligare skattesänkningar än de som regeringen redan beslutat om. Liksom fortsatta satsningar på infrastruktur och sänkning av arbetsgivaravgifter för företagen i landet.

Minskat avstånd mellan blocken
Enligt Skops senaste väljarbarometer är skillnaden mellan blocken nu bara 3 procent – vem trodde det för ett halvår sedan? Det visar bara hur snabbt saker och ting kan förändras. Vi moderater går framåt och är i princip tillbaka på rekordvalresultatet från 2006. Partiet står stakt och det känns inte minst efter att ha varit nere och deltagit i framtidskonventet den gångna helgen.