Nytt hopp med Obama

Barack Obama har skrivit historia. Den 44:e presidenten i ordningen och den förste färgade. Resultatet i elektorsröster blev överväldigande i Obamas favör, även om röstsiffrorna inte skilde särskilt mycket mellan kandidaterna. Med Obama öppnar sig nya möjligheter för USA. Ett skamfläckat anseende får nu möjligheten att förbättras.

För oss som i grunden ändå tycker bra om USA så är detta goda nyheter. Samtidigt står USA, oavsett val av president, inför stora utmaningar. Landet befinner sig i två krig, är mitt i en allvarlig finanskris, stora budgetunderskott och lågkonjunktur.

Med Barack Obama känns det ändå som att amerikanerna får chans till en välbehövlig nytändning. Vägvalen för världens enda kvarvarande supermakt kommer att påverka oss alla, och inte minst i klimat- och miljöfrågor så är det dags för verkliga krafttag med en ny president.

Utmaningarna är många, men med Obama får man hoppas att det sker mer i samförstånd än tidigare.