Bara 6% av alla brott blir uppklarade!

Enligt uppgifter i media förblir 94% av alla anmälda brott ouppklarade. Det är fullkomligt oacceptabla siffror.

Alliansens har sedan vi vann valet 2006 satsat rejält på rättsväsendet. Betydligt mer än tidigare regeringar. Därför förväntar vi oss också tydliga resultat i brottsbekämpningen. Sverige ska ha 20.000 poliser 2010 (en ökning med 3000 stycken) och idag går dubbelt så många studenter på polishögskolan jämfört med i början på 2000-talet.

Det innebär att polisen borde kunna öka insatserna tydligt mot kriminaliteten.

Trots fler poliser i yttre tjänst visar siffrorna att få brott klaras upp. Förra året anmäldes 1,3 miljoner brott. 900 000 av dem lyder under brottskod ett, som utgör 75 procent av alla brott som anmäls till polisen. Dit hör våldsbrott, sexbrott, rån och skadegörelse. Bara 5,8 procent av dem klarades upp. Om det är som forskarna dessutom påstår, att vissa poliser struntar i att göra ingripanden för att det medför för mycket pappersarbete så borde de poliserna få andra arbetsuppgifter omedelbart.

Satsningen på fler poliser, mer pengar till åklagare och domstolar måste fortsätta. Men det måste också innebära att fler brottslingar blir satta bakom lås och bom!