Studiebesök, stegräknaren och oroande siffra

Studiebesök på Dåva 2
Igår arrangerade moderaterna i Umeå ett studiebesök på Dåva kraftvärmeverk som drivs av kommunala bolaget Umeå Energi och fick information om bygget av Dåva 2. Allt som allt en kostnad över en miljard kronor i investering. Det är den största enskilda investeringen i företagets historia och en av de större i Umeåregionen under senare år (jfr Dåva 1 ca 700 Mkr, Volvo Lastvagnar nytt måleri ca 650 Mkr). Dåva 2 byggs för att efterfrågan på fjärrvärme har ökat och förväntas fortsätta öka de närmaste decennierna. Umeå växer snabbt, samtidigt som fjärrvärme har blivit det naturliga förstahandsvalet för nya fastigheter, både stora och små.

Stegräknaren..
…är himla bra för att hålla uppe inspirationen att vara ute och promenera, utöver de sedvanliga svängarna med Winston förstås. Inga onödiga turer varken med bil eller cykel längre – finns det tid att promenera så är det ett självklart val. Det blir en tävling med sig själv när man har stegräknare. Sista tiden har jag legat kring 20.000 steg/dag och det får med mina mått mätt ses som riktigt bra 🙂

Oroande siffra
Bekymrad blir jag däremot när jag läser att pojkar i Umeå utmärker sig genom att ha en, i jämförelse med riket, tidig alkoholdebut. En förhållandevis stor andel pojkar i vår kommun dricker alkohol för första gången när de är 11 år eller yngre (!!) och dessa siffror tål verkligen att funderas över. Även om vi tycker att Umeå kommit långt i det förebyggande arbetet med att motverka alkohol- och narkotikaanvändning så återstår mycket. Om detta handlade också en konferens som jag deltog i under eftermiddagen, även m jag och Lennart Holmlund var tvungen att gå lite tidigare då vi hade ett annat möte som vi skulle hinna till.