Afghanistan, Umeås skatt och muckarbidrag

Afghanistan
Upprördheten är på sina håll stora (framförallt från vänsterhåll) sedan det blivit känt att svensk militär på plats i Afghanistan fungerar som rådgivare till regeringsförband i strid. I dagens VK kunde vi läsa ett en officer från Umeå också är på plats. Vad är det att bli upprörd över? Svensk trupp har funnits där sedan år 2001, och de internationella styrkorna stöds av FN-resolutioner. De är där för en god sak, och bistår de afghanska trupperna med råd i samband med bekämpandet av såväl talibaner som rena rövarförband. Det vore ju meningslöst att skicka dit personal om de INTE fick bistå med råd – det är ju själva poängen till att de är där.

Umeås höga kommunalskatt
Ser en notis i dagens VK ‘Länet från förr’ att den borgerliga majoriteten i Umeå övervägde en skattesänkning med 27 öre år inför 1979-års budget. I artikeln konstaterades att skatten inte hade sänkts i Umeå sedan 1950-talet. Tyvärr känner vi igen samma situation idag. Att Umeå kommun tar ut nästan högst skatt av alla kommuner i landet är sedan länge känt. Sossarna, med Lennart Holmlund i spetsen, tvekar inte att ta ut två kronor högre skatt per hundralapp än riket iövrigt. Till detta ska läggas nettointäkterna från Stornorrforsen som brukar kunna hamna kring 100 miljoner per år. Inte konstigt att kommunen går flera hundra miljoner i överskott år efter år. Det skulle inte förvåna mig en sekund om det blir All-time high i år (igen!) och då torde det vara fjärde året i rad.

Kommunen skulle utan problem kunna sänka skatten med en krona som vi i Alliansen föreslagit utan att behöva göra en enda besparing i kommunens andra verksamheter. Hur många 100 miljoner i plus är det rimligt att kommunen ska ta ut för mycket av sina invånare innan Holmlund tycker det är OK att låta invånarna få tillbaka en del av det som de blir överbeskattade år efter år? Nej, det kommer aldrig inträffa. Det kommer krävas ett maktskifte i Umeå innan det blir verklighet.

Avslutningsvis ser jag att socialdemokraterna vill införa ett muckarbidrag. Nej, det är inte till de värnpliktiga som gjort färdigt sin militärtjänstgöring. Sossarna vill ge pengar (‘muckarbidrag’ ) till alla dem som suttit i fängelset och blir frisläppta när de suttit av sitt straff. JA, det var ju en intressant reform. (S) anklagar oss i Alliansen för att vi sänker skatten för dem som arbetar och därmed gör det mer lönsamt att arbeta. Detta, medan de själva vill ge pengar till kriminella – våldtäktsmän, mördare, ekonomiska brottslingar, våldsbrottslingar etc – bara för att de just varit kriminella och nu släppts fria. Vilket beteende är det som ska uppmuntras?