Att granska dem som granskar…

För inte så länge sedan fick skolminister Jan Björlund löpa gatlopp efter en granskning av Sveriges Radio beträffande uttalanden om skolpolitiken och resultaten i svensk skola. Därefter avslöjades att SR presenterade felaktiga siffror, och att man medvetet gav en annan bild av undersökningen än vad som faktiskt var fallet. Just för att vinkla nyheten så att den blev negativ för Alliansen och Björlund i synnerhet.

Idag kan vi se att Rapport tvingas be om ursäkt efter att ha gått ut med nyheten att FRA samarbetar med diktaturer. Trots att Carl Bildt konstaterat att de vinklade nyheten och gav en felaktig bild så vägrade Rapport först att dementera. Men nu har de alltså tvingats erkänna att Carl Bildt hade rätt. Och att de gick ut med en felaktig nyhet.

Men detta torde vara undantagen som bekräftar reglen. Hur många gånger lyckas media komma undan med rena lögner och felaktigheter? Bara för att enskilda journalister och redaktioner ibland bestämt sig på förhand att framställa en nyhet på ett särskilt sätt, även om den inte stämmer med verkligheten.

Sen undrar man om det fortfarande stämmer att de politiska sympatierna bland journalister är att 7 av 10 sympatiserar med vänsterblocket……