Budgetpropositionen imorgon och okunskap om sänkt skatt

Budgetpropositionen
Imorgon presenterar finansminister Anders Borg (m) regeringens budgetproposition, och mycket av innehållet är redan känt. Vi kan utöver en rad goda förslag glädja oss åt en urstark ekonomi och att statsskulden är den lägsta på 15 år. Det innebär i sin tur att staten behöver betala mindre pengar i ränta på län, närmare bestämt 5 miljarder kr per år, som istället kan användas till satsningar på välfärden.

I Västerbotten presenteras budgetpropositionen imorgonförmiddag av Maud Olofsson i Skellefteå, med sällskap av länets riksdagsledamöter och lokala företrädare. För egen del tänkte jag under morgondagen återkomma med kommentarer här på bloggen om vilka effekter budgetproppen får för bl.a. Umeås del.

Okunskap om sänkt skatt
Hittills har jobbskatteavdraget givit den genomsnittlige löntagaren ungefär 1000 kronor extra i månaden. Ett infriat vallöfte som hittills inte gett någon effekt tydligen, eftersom människor i allmänhet inte känner till det (!). Kalla Fakta har låtit opinionsinstitutet Novus genomföra en undersökning bland 1000 personer som fick frågan om de hade märkt att av några skattelättnader de senast åren. Nästan hälften svarade att de trodde att skatten varit oförändrad – eller höjts. Endast en av tre hade upptäckt att skatten hade sänkts. Det här visar att regeringens politik ännu inte lyckats nå fram, och är ett stort bekymmer i sig. Regeringens straffas med dåliga opinionssiffror och kännedomen om den faktiska politiken verkar skral. Här måste det till en skärpning från Alliansens sida om vi ska vinna valet 2010.

Budgetpropositionen imorgon och okunskap om sänkt skatt

Budgetpropositionen
Imorgon presenterar finansminister Anders Borg (m) regeringens budgetproposition, och mycket av innehållet är redan känt. Vi kan utöver en rad goda förslag glädja oss åt en urstark ekonomi och att statsskulden är den lägsta på 15 år. Det innebär i sin tur att staten behöver betala mindre pengar i ränta på län, närmare bestämt 5 miljarder kr per år, som istället kan användas till satsningar på välfärden.

I Västerbotten presenteras budgetpropositionen imorgonförmiddag av Maud Olofsson i Skellefteå, med sällskap av länets riksdagsledamöter och lokala företrädare. För egen del tänkte jag under morgondagen återkomma med kommentarer här på bloggen om vilka effekter budgetproppen får för bl.a. Umeås del.

Okunskap om sänkt skatt
Hittills har jobbskatteavdraget givit den genomsnittlige löntagaren ungefär 1000 kronor extra i månaden. Ett infriat vallöfte som hittills inte gett någon effekt tydligen, eftersom människor i allmänhet inte känner till det (!). Kalla Fakta har låtit opinionsinstitutet Novus genomföra en undersökning bland 1000 personer som fick frågan om de hade märkt att av några skattelättnader de senast åren. Nästan hälften svarade att de trodde att skatten varit oförändrad – eller höjts. Endast en av tre hade upptäckt att skatten hade sänkts. Det här visar att regeringens politik ännu inte lyckats nå fram, och är ett stort bekymmer i sig. Regeringens straffas med dåliga opinionssiffror och kännedomen om den faktiska politiken verkar skral. Här måste det till en skärpning från Alliansens sida om vi ska vinna valet 2010.