Statistik, vuxna på stan, regeringen och nedskräpning

Statistik
Nu har även jag lyckats få statistik på min egen blogg-inloggningssida. Det gör det onekligen lite intressantare – man får en tydlig bild av hur många som är inne per dag och hur många som har klickat på bloggen totalt. Får väl återkomma med statistikrapport någon gång 🙂

Vuxna på stan
Att det är viktigt med vuxna på stan på fredag- och lördagkvällar är väl de flesta överens om. Det är mindre risk för oro bland ungdomarna om det finns många vuxna på plats och i rörelse. Igår hade vi sammanträde med UmeBRÅ och där konstaterade polisen att trots att det i sommar mer eller mindre varit rekord i centrala stan vad beträffar uteliv och arrangemang, så har det ändå varit en lugn sommar. T.o.m. lugnare än tidigare ur brottssynvinkel. Det understryker bara det positiva i att det hålls olika arrangemang och dylikt i centrum under sommaren, likaså som alla uteserveringar och nya vanor innebär att äldre är ute på stan betydligt längre än tidigare. Numera är det inte enbart ungdomar som finns på stan på kvällarna och det har en lugnande och positiv inverkan.

Bra förslag från regeringen
Regeringens besked igår om att sänka såväl bolagsskatten som arbetsgivaravgiften är välkommet ut ett tillväxtperspektiv. Och för Umeå kommuns räkning innebär det att stora summor pengar frigörs redan 2009 – 32 miljoner kr enligt en beräkning jag fick igår från ekonomerna. Alliansens politik gynnar både kommuner och landsting!

Nedskräpningen i Umeå
Vid gårdagens UmeBrå-sammanträde så tog jag upp som en extra fråga vad vi kan göra ytterligare för insatser för att bekämpa nedskräpningen i Umeå. Dessvärre finns det ingen laglig möjlighet för kommunen att överta polisens befogenhet att bötfälla nedskräpare (vilket några av oss politiker varit inne på), för jag tror verkligen att det är hög tid att statuera exempel och markera att nedskräpning faktiskt är ett brott. Men såväl polisen som övriga tyckte att det var en viktig fråga så vi ska nu jobba vidare med hur vi framöver ska ta krafttag mot nedskräpningen i Umeå. Att det är ett stort problem för bilden av Umeå var alla överens om. Och vi kan konstatera att det inte räcker med att sätta upp fler papperskorgar och städa centrum oftare – för om människor fortsätter att trots detta bara kasta ifrån sig sitt skräp på marken så blir det lika skitigt som tidigare.

Men förhoppningsvis ska vi inom kort kunna skärpa tagen mot nedskräpningen!