Storuman, betyg och Staden mellan broarna

Idag bär det av till Storuman för sammanträde med styrelsen för Region Västerbotten. Revidering av Tillväxtplan, budget och medlemsavgifter är några av ärendena. Kommer åter till Umeå senare ikväll.

De socialdemokratiska skolpolitikerna Rönngren och Lindberg angriper regeringens skolpolitik idagens VK. Samtidigt försvarar de s-förslaget att elever ska sätta betyg på lärarna, även om de plötsligt döpt om sitt förslag till ‘elevers dialogmöjligheter’. Men vi som har debatterat med dem vet vad de egentligen menar. Elever ska betygsätta lärare genom omdömen kring social förmåga och förmåga att lära ut, vilket sedan ska finnas med i lärarens lönesättning. Intressant att detta blivit så viktigt för (s), med tanke på att de i andra sammanhang är emot allt vad betyg heter. Men det klart – de är bara emot betygssättning om den som sätter betyg också är utbildad för det. Att elever får sätta betyg utan utbildning för detsamma är helt OK. Världen är upp och ned!

Igår gav vi klartecken för att köra igång arbetet med Staden mellan broarna. Jag tror att det är mycket viktigt att vi börjar nu, även om man inte har alla saker klara och färdigutredda. Vi kan beställa hur många utredningar som helst, men någon gång måste vi våga ge klartecken också. Skatepark och Öppnandet av Trädgård i norr mot Rådhusparken som ger fri sikt ut till älven är två frågor som kommunen kan börja med tämligen omgående utan detaljplaneändring. Vi har också gett tydligare direktiv om vilka alternativ som gäller för ett nytt Kulturens centrum. Detta hänger också så klart samman med en eventuell flytt av Stadsbiblioteket, vilket undersöks i skrivande stund. Alla vill komma vidare med Staden mellan broarna och för en gångs skull ser det ut som att vi kan få se konkreta resultat också.