Skriftliga omdömen, rattfyllerister och Ryssland

En nyhet denna höst är att alla elever i Sverige kommer få skriftliga omdömen i skolan redan från första klass. Det är ytterligare en välkommen reform som regeringen nu inför, och har länge efterfrågats av föräldrar som vill veta hur det går för deras barn i skolan. Det är lustigt att det har gått alldeles utmärkt att ge muntlig redogörelse för elevernas utveckling och skolresultat, men i den sekund det fästs på papper så har folk på vänsterkanten blivit vansinniga och menat att det varit skadligt för eleverna att få så tydliga besked. Men man vinner inte något på att sopa problemen under mattan – bättre att ta tag i dem och ägna tiden till att förbättra resultaten.

Läser att polisen tog fast en kraftigt berusad lastbilschaufför TVÅ gånger i går – och först vid det andra tillfället tog man hans nycklar så att han inte kunde köra vidare. Det borde vara praxis att det sker omedelbart så att man inte riskerar människoliv i onödan.

Ryssland har ännu inte följt överenskommelsen och dragit sig tillbaka från Georgien. Dessutom säger källor inom ryska militären att man nu avser utrusta Östersjöstyrkorna med kärnvapen. Attityden känner vi igen från gamla Sovjets dagar. Desto mer bekymrande att Sverige stegivs monterat ner vårt försvar så att vi bara kan få ihop 10.000 man……inom ETT ÅR (!). Dags att ompröva svensk försvarspolitik. Det är inte bara inom skolpolitiken vi har mycket att lära av Finland – vi kanske borde titta på hur de ser på vikten av ett välfungerande försvar.