Beachvolleyns vara eller icke vara, OS-invigningen

Beachvolleyn på torget
Har två dagar i rad varit och tittat lite på beachvolley på Rådhustorget. Förutom bra matcher har jag sett fullsatta läkare, massor av glada umebor, som dragits till centrala Umeå för att se på arrangemanget. Bra stämning och det hela har gett puls åt centrum. Döm om min förvåning när jag i dagens VK läser att kommunen nu är på väg att lyckas driva iväg arrangemanget till Örnsköldsvik eller nån annan stad.

Är det så här vi ser på dem som vill göra något för Umeå som sommarstad? Med tanke på att alla, inklusive Umeå kommun, år efter år ropar efter initativ som gör att stadskärnan fylls med människor på sommaren. Umeå City Beach och nuvarande tour har uppfyllt just detta. Nog borde det gå att hitta en godtagbar kompromiss så att den uppskattade beachvolleyturneringen kan vara kvar i Umeå, samtidigt som man ordnar tillräcklig yta för att berörda torghandlare ska kunna klara sig de dagar som det gäller. Ingen har ju ett intresse av att förstöra för de lokala näringsidkarna att tjäna sitt levebröd, men det borde ju gå att hitta en kompromiss.

Ansvariga från kommunen och representanter för handeln måste omgående sätta sig ned med arrangörerna av turneringen för att hitta en lösning som kan accepteras av alla inblandade. Om det innebär att man blir kvar på Rådhustorget, eller om det blir en flytt till någon annan plats i centrum som funkar för beachvolleyarrangörerna låter jag vara osagt – det beror ju på hur överläggningarna går. Men det vore pinsamt och dålig PR för Umeå om vi driver iväg ett så lyckat arrangemang som detta.

OS-invigningen
Såg igårkväll på sammandraget från OS-invigningen. Det var ett pampigt, storslaget och imponerande skådespel som de kinesiska arrangörerna bjöd på. Vackert, välregisserat och häftigt. Men precis som befarat var det också en propagandauppvisning för en av världens värsta diktaturer. Den kommunistiska diktaturen har miljoner och åter miljoner människoliv på sitt samvete och har än idag koncentrationsläger där man spärrar in oliktänkande och regimkritiker. Glöm inte det i all idrottslig yra.