Kommunalisering? Beachvolley & järnväg

Nej Holmlund, jag vill inte kommunalisera partipolitiken. På vilket sätt tar kommunen över kontrollen över demokratin från partierna, bara för att vi inför medborgarförslag? Det som sker är att kommunINVÅNARNA får mer inflytande, men det är ju hur som helst partiernas valda representanter som har beslutanderätten. 7 av 10 kommuner (både socialdemokratiska och borgerliga kommuner) har infört medborgarförslag – och de allra allra flesta i ansvarig ställning är nöjda med resultatet.

Igår kollade jag lite på beachvolleybollmatcherna på Rådhustorget. Mattias Walfridsson och hans kollegor har gjort ett utmärkt jobb i att arrangera den här beach-touren. Ska förbi där en sväng senare idag om jag hinner – detta är återigen ett exempel på arrangemang som får staden att leva upp under sommaren.

Har också hunnit med att besöka Piteå och Stora Nolia i veckan. Det var mycket folk (som vanligt på Nolia) och jag hann med att gå runt och kolla ganska mycket på området. Stannade också till och pratade vid Allians-partierna monter förstås. Moderaterna, folkpartiet, centern och kristdemokraterna var samlade på samma plats, men hade varsin del av monterplatsen. Och nästa år blir det Stora Nolia i Umeå – ska bli intressant att se vilka partier som kommer dit. Jag har för mig att sossarna valde att strunta i det senast. Vi moderater kommer då att vara på plats och träffa västerbottningarna och andra tillresande.

Avslutningsvis får vi moderater kritik för att vi inte omgående sagt ja till satsningar på nya höghastighetståg i södra Sverige. Jag har inget emot höghastighetståg…….men det måste ju finansieras också. Enligt dagens VK kan det kosta uppemot 150 MILJARDER kronor. Jojo, och var finns dom pengarna? I så fall kan vi glömma allt vad satsningar på vägar heter, liksom en enda krona till att underhålla det befintliga vägnätet i landet. I norra Sverige blir det väl att återgå till häst och kärra. Gärna satsningar på höghastighetståg, men visa också hur det skall finansieras.