Fotboll, stegräknare och den svenska ekonomin

Igår var jag och tittade på några matcher på Nydala i samband med Umeå Fotbollsfestival. Härligt att se hur flickorna och pojkarna kämpar för att just deras lag ska vinna sina matcher – engagemanget går inte att ta miste på, inte heller bland alla föräldrar och funktionärer som är på plats. Det var många bekanta ansikten som strålade i kapp med solen.

Moderaterna i Umeå köpte tidigare i år in stegräknare med Nya moderater-loggan. Vi har delat ut dem i olika kampanjer innan sommaren, och igår var det faktiskt första gången som jag själv började använda stegräknare. Man ska visst gå minst 10.000 steg per dag och jag kan konstatera att det var inget problem. Nu gäller det väl bara att se till att man gör det varje dag och sedan öka målsättningen allt eftersom. Ska faktiskt ta en sväng utmed älven när jag dragit iväg denna blogg.

Den svenska ekonomin stagnerar i takt med den internationella ekonomiska krisen, som nu också ger effekt i Sverige. Inget ovanligt. Högkonjunkturer brukar följas av lågkonjunkturer som sedan återigen följs av högkonjunktur. Desto bättre då att Sverige är synnerligen väl rustat för att stå emot en lågkonjunktur. Socialdemokraternas ekonomiske talesman efterlyser satsningar på infrastruktur, forskning och utbildning – vilken tur att det är just det som regeringen redan sagt att man ska satsa på i samband med budgetpropositionen i höst. Utöver det så kommer man fortsätta skatten för framförallt låg- och medelinkomsttagare genom det tredje steget i jobbavdraget så att det blir mer lönsamt att arbeta. Personligen hoppas jag också att man börjar sänka arbetsgivaravgifterna, även om regeringen hittills valt att inte prioritera den linjen. Men det känns som att det är dags nu. Pengarna finns eftersom staten gör rekordöverskott år efter år.