Friska vindar i Örnsköldsvik

Är nere i Övik sen igår och hälsar på mamma, samt min syster och hennes familj. Vädret är strålande och vindarna gör att man slipper den där tryckande hettan vilket är ett stort plus.

Ser att VK rapporterat att Ostindienfararen Götheborg passerade utanför Umeå tidigare idag – själv passerade jag fartyget igår när det låg för ankar i hamnen i Övik. Ett vackert fartyg som drog stora skaror besökare här, så det har tydligen varit en publiksuccé. En annan publiksucce här är den pågående Star Wars-utställningen så öviksborna kan verkligen inte klaga på besöksattraktioner!

En annan sak öviksborna kan glädjas över är företagsklimatet. Samma dag som jag kom ner hade ÖA en helsida om rankingen av företagsklimatet som gjorts i Jönköping (ni vet den där undersökningen där Umeå fick en bottenplats, vilket Holmlund förklarade med att de tittat på fel parametrar). Örnsköldsvik hamnar däremot på en 71:a plats och bäst i Västernorrland. Jag läser med intresse de ansvarigas kommentarer i tidningen.

Även om Övik vanligtvis ‘brukar följa Svenskt Näringslivs lista’ så är de förstås glada att de ligger bra även i denna nya ranking. Tänk vilken skillnad i attityd jämfört med Umeå och dess ledande socialdemokrater! Hos oss i Umeå förklarar (s) istället krig mot Svenskt Näringsliv, och bortförklarar undersökning efter undersökning med att man undersökt fel faktorer…….. Men i Övik är det självklart att man följer Svenskt Näringslivs undersökning och jobbar utifrån detta. Nej, vi behöver faktiskt lära oss av Öviks attityd – såväl när det gäller framåtanda och förståelse av behovet av tillväxt, som vikten av att ledande politiker och tjänstemän måste våga lyssna på kritik och undersökningar som pekar på brister i kommunen. Endast så kan man lära sig och gå vidare och förbättra sig.

Avslutningsvis kan jag konstatera att Fredrik Holmgren, projektledare i Örnsköldsvik för Världsklass 2015, förklarar det goda företagsklimatet bl.a. med att man infört en företagslots som ska hjälpa företagen i kontakter med kommunen. Precis en sådan företagslots som vi i Alliansen har föreslagit att Umeå borde ha – men som socialdemokraterna har sagt nej till!

Så visst spelar det roll för företagsklimatet vilka som styr i kommunen.