Att ändra sitt beteende, brottslighet, Umeå Fotbollsfestival m.m.

Genom en bränslesnål bilkörning kan umeborna spara 10% av sin bensinförbrukning, enligt en undersökning av Statoil(eller om det nu är Vägverket ) Ja, det ligger mycket i att man kan spara bränsle – och därmed lite pengar också – på att ändra sitt körsätt. Jag har försökt börja köra lite annorlunda sedan jag och Lennart Holmlund hade det där miljöbilsracet uppe på Ersboda innan sommaren – för då fick man ju lära sig hur man borde köra för att bilen skulle dra så lite som möjligt och det var intressant kunskap. Jag tror t.o.m. att det fanns exempel på företag som sparat 17% i drivmedelskostnader sedan deras bilförare hade lärt sig ECO-driving. Besparing för bilägaren, vinst för miljön. Bara att börja ändra sitt beteende, med andra ord.

Återigen bekrätfas bilden av att Västerbotten har lägst brottlighet per invånare i landet. Extra kul är att brottsligheten i länet dessutom har minskat jämfört med samma period förra året, vilket i så fall brytar av mot rikstrenden där man tyvärr ser en fortsatt ökning av antalet anmälda brott. Vi vet ju också att Umeå har en unik låg brottslighet jämfört med liknande städer, även om det tyvärr finns en stor otrygghet bland invånarna och oro att bli utsatt för brott i kommunen. Men det är ju så – att det är låg kriminalitet är inte detsamma som att människor känner sig trygga, och det sistnämnda är då ett uppenbart problem i vår kommun eftersom det begränsar många människors liv. Ofta märker vi detta i undersökningar när det gäller yngre kvinnors rädsla för att vistas ute på stan på kvällen.

Läser att ledande kommunalrådet i Sorsele sätter sitt hopp till den globala uppvärmningen för att kommunen ska kunna attrahera nya invånare. Förhoppningsvis är det ett felcitat eller någon form av sommartorka-nyhet. För det finns bättre och mer tilltalande strategier för att människor ska vilja bo i en kommun – inte minst frågor som har att göra med företagsklimat, arbetstillfällen, skola, äldreomsorg, fritidsutbud, skattenivå m.m.

Avslutningsvis så är jag nu åter i Umeå efter besöket i Övik. Eventuellt ska jag iväg strax och kolla lite på Umeå Fotbollsfestival som kört igång. Det är ju sen officiell invigning senare ikväll. I år är det 333 lag anmälda och det är ju imponerande när man nu dessutom firar 25-års jubileum med turneringen.