Kameraövervakning, civilkurage och ombildning

I dagens VK kan vi läsa att kameraövervakning i taxibilarna inneburit mindre våld och rån mot chaufförerna. Sedan år 2000 har taxirån kraftigt minskat både med och utan vapen. Det är naturligtvis mycket positivt och visar hur användandet av övervakningskameror bidrar till ökad trygghet. I Umeå har vi andra exempel på hur brott kan förhindras med hjälp av övervakningskameror – på de skolor där man numera har kameraövervakning av fasaderna så har skadegörelse i form av fönsterkross och klotter upphört, vilket inneburit mindre kostnader för kommunen då vi slipper ödsla pengar på att reparera sånt som blivit förstört. Även om det är en initialkostnad för att sätta upp kameror och underhålla dem, så blir det ändå billigare i längden.

Regeringen vill tydligen införa en lag om civilkurage. Syftet är lovvärt – vi har ju alla ett ansvar att ingripa i den mån vi kan om vi bevittnar brott. Det finns ju många fall där människor blivit misshandlade, våldtagna och mördade utan att människor ingripit och det är ju inte acceptabelt. Men samtidigt väcker förslaget många frågor. Som DN kommenterade på sin ledarsida (jag tror det var DN i alla fall) – kan man verkligen lagstifta bort feghet eller rädsla? Människor kan ju faktiskt bli rädda i en allvarlig situation och helt enkelt inte våga ingripa. Och sen är det ju frågan vad man kan begära. Ska en ensam kvinna stoppa ett gäng yngre män som misshandlar en annan man, exempelvis? Och om hon inte gör just det – ska hon då verkligen kunna dömas som en kriminell? Nja, förslaget väcker många frågor som sagt….

Fortsätter med liberala DN ett tag. De föreslår på ledarplats att Reinfeldt borde ombilda sin regering i höst för att få bättre opinionssiffror. Bl.a. vill man byta ut näringsministern (Maud Olofsson), försvarsministern (Sten Tolgfors), infrastrukturministern (Åsa Torstensson) och kulturministern (Lena Adelsohn Liljeroth). Jag tror att det är fel väg att gå – vi kan inte ha en regering som byter skepnad beroende på vad månadens opinionsundersökning säger. Regeringen har blivit vald för att bedriva den politik de gick till val på. Att då i panik (MED TVÅ ÅR KVAR TILL VALET) byta ut ministrar, på samma sätt som Göran Persson (s) en gång i tiden roade sig med, är inte vettigt. Tvärtom var det ju det som Persson hela tiden fick kritik för. Han bytte ut minstrar på löpande band så att ingen fick någon arbetsro.