Holmlund på rejäla villovägar

Dagens blogg skriver jag som en direkt replik på Lennart Holmlunds (s) blogginlägg tidigare idag. Det blir ju bara mer och mer absurt för varje dag som går. Nu menar Holmlund att det är regeringens fel att börsen har fallit det senaste året också!

Tror du verkligen att människor är så fruktansvärt korkade att de inte kan genomskåda det du skriver? Vecka efter vecka har Holmlund skrivit om att regeringens politik orsakar höga räntor, inflation, skenande matpriser och oljepriser över hela jordklotet. Och nu också börsfallet som gjort att börsen i Sverige minskat med ca 40% på ett år.

Alla dessa faktorer påverkar självklart handeln negativt. Människor är mindre benägna att shoppa och göra av med pengar när de fått se sina besparingar på börsen minska på ett år med 40%. Högre räntor ökar samtidigt månadskostnaderna för många hushåll. Men att det skulle vara den svenska regeringen som ligger bakom detta genom en medveten politik???? Snälla, sluta driv med läsarna!

Visst spelar politik roll. Men inte på det sätt som Lennart Holmlund menar. Hade vi inte haft en borgerlig regering så hade människor haft ännu mindre i plånböckerna eftersom (s) inte hade sänkt några skatter. Nu genomförs också välkomna satsningar på skolan, omsorgen, infrastrukturen och rättsväsendet som (s) tidigare valt att INTE göra. Samtidigt ser vi rekordstora överskott i statens finanser och att männisjkor fått jobb i en utsträckning som aldrig tidigare skådats. Så visst spelar politik roll – tänk bara hur illa det skulle varit om sossarna hade fått sitta kvar vid makten. Då hade vi fortfarande haft en regering vars viktigaste uppgift var att dölja arbetslöheten i statistik och inte ansåg att det fanns ett problem med utanförskap i Sverige. Nu har vi en Alliansregering som tar dessa frågor på allvar.

Som sagt. Statsskulden går ner, skattetrycket går ner, de offentliga utgifterna går ner, ohälsotalen går ner och antalet människor i utanförskap går ner. I Sverige pekar det mesta åt rätt håll. Och det är mer än två år kvar till valet 2010.