Ett nytt äventyr stundar

Ett nytt äventyr stundar! Året var 1983 då jag som 12-åring för första gången stiftade bekantskap med J.R.R. Tolkiens magiska värld och började läsa ‘Sagan om ringen’. Jag och mina kompisar streckläste sedan alla hans böcker. Inte bara en gång utan snarare tio gånger. På högstadiet, gymnasiet och under universitetstiden. Fascinationen över den tidlösa kampen mellan gott och ont och allt som behandlades i böcker som Silmarillion, Sagor från Midgård, Bilbo, trilogin om Härskarringen etc har levt kvar. Jag kan forftarande säga att Tolkien är en av mina absoluta favoritförfattare.

Och nu är det dags igen! Igår upptäckte jag att en NY bok har släppts av Tolkien (han avled 1973) men nu är det hans son Christopher som slutredigerat en bok som pappan hade skrivit på från 1918 fram till sin död – men han hann alltså inte slutföra verket. Utifrån olika manusversioner så har nu sonen sammanställt och slutfört berättelsen. Boken heter ‘Húrins barn’. Ja, alla ni Tolkien-fantaster vet därmed vad den handlar om.

Det är verkligen tur att det är sommar. Nu hinner man göra sådant som man annars aldrig hinner med, exempelvis läsa böcker i lugn och ro!

Sedan lite politik. Vid nästa fullmäktige kommer vi diskutera situationen med en fördubbling av antalet skolkare i Umeå som fått sina studiemedel indragna. Redan nu står det dessvärre klart att socialdemokraterna inte tänker ändra sig. Hans Lindberg (s) säger i dagens VK att det inte kommer bli tal om att notera ogiltig frånvaro i betyget, trots att vi alla vet att det är den enskilt effektivaste åtgärden för att förhindra skolk. Sossarna fortsätter alltså att stoppa huvudet i sanden. Beklagligt. Däremot konstaterar jag att mitt förslag om att alla skolor borde införa webbaserad närvarorapportering får stöd av skoldirektören på gymnasieförvaltningen. Tur att det är nån som bryr sig om huruvida eleverna är på plats eller ej.