Ny vecka, vädret och vänstern

Veckan börjar med sammanträde med koncerbolagsstyrelsen (UKF) och några sedan tidigare inbokade korta möten. Tisdag är det arbetsutskott, extra kommunstyrelse och näringslivs- och planeringsutskott och sedan bär det av direkt till Stockholm för nya möten. Åter i Umeå på torsdagkväll.

Det svänger ganska snabbt med vädret. Nyss var det 30 grader här i Umeå och idag bara 10 grader. Men det som sticker ut mest en dag som denna är nog situationen i Kiruna. De hade sol och 23 grader förra helgen, men vaknade idag upp med minusgrader och ett snötäcke på åtta cm. Så där får sommaren vänta ytterligare ett tag tydligen.

Vänsterns kongress är nu avslutad. Partistyrelsen lyckades tydligen med ett nödrop avslå den motion som ville att partiet skulle upprätta kontakter med kommunistiska Kuba. Däremot lyckades partistyrelsen inte få partiet att ändra kurs när det gäller kravet på 6-timmars arbetsdag. Det innebär att vänsterpartiet även fortsättningsvis bygger sin politik på att människor ska arbeta mindre – och mindre arbete innebär lägre tillväxt och mindre skattepengar till välfärden. Och det är detta parti som socialdemokraterna säger sig vilja bilda en regeringskoalition med efter valet 2010 (och låt oss för all del inte heller glömma miljöpartiet som ska vara med på ett hörn) . Så huvudfrågan i valet 2010 kanske ännu en gång blir jobben och arbetslinjens vara eller icke vara. Vad vänstern förordar är i det sammanhanget ställt utom all tvivel.