Umeå rasar igen – men sossarna bryr sig inte

Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat släpptes för 40 minuter sedan. Umeå rasar igen! Jag skäms ärligt talat över placeringen. Vi blir omsprungna av kommun efter kommun. Vi tappar 29 placeringar till 181:a plats. Tyvärr har vi en socialdemokratisk ledning i kommunen, med Lennart Holmlund i spetsen, som inte tar dessa frågor på allvar och hittills bara har avfärdat rankingen som ointressant. Ännu mer skrämmande blir Umeås placering om vi ser trenden. På två år har vi tappat från 103:e plats till 181. Med den här takten kommer vi att vara i stort sett sämst i hela landet år 2010. Om raset får fortsätta d.v.s.

Allians för Umeå har som målsättning att vara bland topp-10 på denna lista vid 2010 års utgång. Vi har förvisso antagit en handlingsplan i full politisk enighet, men den är otillräcklig. Det krävs en annan politik: Sänkt kommunalskatt, underlätta för handelsetableringar, förenkla för företagen i deras kontakter med kommunen, införande av utmaningsrätt, mer verksamhet upphandlad i konkurrens etc. Dv.s. allt sådant som sossarna i kommunen har röstat nej till. Vi kommer om två veckor presentera Alliansens budgetförslag och där kommer vi ha ett batteri av åtgärder för att förbättra företagsklimatet i vår kommun.