Arbetslösheten, skatter, mp och badhus

Arbetslösheten (mars 2008) i Västerbotten och landet är rekordlåg. Den har minskat från 3,3% till 2,8% i länet på ett år. Det fortsätter alltså att gå åt rätt håll, om än i lägre takt. De nyanmälda jobben är något färre, och det beror i sin tur på den allmänna konjunkturavmattningen.

Därför är det viktigt att regeringen fortsätter på den inslagna vägen med återupprättandet av arbetslinjen och att det ska bli mer lönsamt att arbeta. Det tredje steget i jobbavdraget är en viktigt komponent i detta och det skrev jag om i gårdagens blogg. Samtidigt är det ganska talande för (s) att deras partisekrterare Marita Ulvskog går ut och sågar skattesänkningarna. Det jobbavdrag som införts kallar hon för att slösa bort pengarna. Att göra det mer lönsamt att arbeta, och att människor får behålla mer av sin lön – det är enligt hennes synsätt att slösa bort skattepengar. Men det är ju faktiskt löntagarnas skattepengar – inte Marita Ulvskogs! Och trots säkningen av skatten kan nu regeringen satsa på skola, sjukvård, infrastruktur, psykiatri och rättsväsendet. Samtidigt som statens ekonomi faktiskt gör rekordöverskott.

I Umeå fortsätter miljöpartiets ökenvandring. Enligt en uppgift idag så har de i alla fall nu lyckats bestämma vilka som ska bli nyvalda på alla de platser som står tomma eftr raden av avhopp. Ett frågetecken kvarstår tydligen….vem som ska bli gruppledare. Det är ett fattigdomsbevis. Efter flera månader av ledarvakuum borde de lyckats vaska fram någon lämplig kandidat i partiet. Tydligen jobbar deras valberedning ‘intensivt’. Ja, då får man väl önska dem lycka till. För det verkar ju vara en nästintill omöjlig uppgift.

Olyckskorparna verkar få fel. Fler och fler intressenter hör nu av sig och vill vara med och utveckla stadsdelarna Nanna och Mimer, och bygga det nya badhuset i Umeå. Förhoppningsvis är detta ytterligare en i raden av projekt som vi nu kan få fart på. Det har pratats och utretts alldeles för mycket i denna stad – nu är det dags att gå från ord till handling. Umeborna vill se resultat.