Härlig dag vid älven & samma debatt om Staden

Har just kommit tillbaka hem efter en två timmars härlig promenad utmed Umeälven. Massor av folk, solen skiner, t.o.m. 3 plusgrader i skuggan. Nu blev det inte bara promenad utan jag fick tillfälle att stanna ett antal gånger för intressanta samtal med bekanta och obekanta om allt mellan himmel och jord. Politiken vilar aldrig 🙂 Väl inne i stan noterade jag det iscafé som håller på att uppföras vid Trädgård i norr. Häftigt projekt – mer sånt! Och efter Rådhusesplananden – återigen många människor – som beundrade de olika snöskulpturerna.

I huvudstaden Stockholm pågår tydligen samma debatt som i Umeå. Efter att under flera decennier ha planerat för en stad som breder ut sig på långa avstånd, och byggt längre och längre ut, så har man nu beslutat sig för att göra tvärtom. För att kunna bygga den miljömässigt hållbara staden måste man istället förtäta staden. Man ska koncentrera byggandet och boendet. Bygga högre. Bygga centralt. Då slipper man de långa avstånden och onödigt bilåkande. Känns diskussionen igen? Precis som vi i Umeå nu är flera partier som vill ta vårt ansvar för den miljömässigt hållbara staden genom att förtäta och bygga centralt. Då slipper vi att människorna ska göras beroende av en massa bilåkande. Bättre att promenera eller cykla. För miljöns skull och för människornas eget välbefinnande!