Snöskulpturer, auktion, Baltic och rätt väg

Jag gick nyss förbi alla snöskulpturer på Rådhusesplananden – idag avgjordes ju mästerskapet i skapandet av snöskulpturer i Umeå. Årets tema var Astrid Lindgren. Jag vet inte vem som vann men det fanns flera goda kandidater. Ett kul inslag i Umeås stadsliv!

Har under eftermiddagen också varit på min första auktion. Den ägde rum på Nolia. Klart intressant tillställning. Den fråga som jag ställer mig är – varför har man aldrig gått på auktion tidigare?? Fina mattor, möbler, lampor och speglar till en spottstyver, jämfört med priserna i butik. Jag hade lovat mig själv att inte köpa nåt så här första gången, utan bara sitta och betrakta och lära mig. Det gjorde jag också. Men visst blev man sugen på att lägga bud- snacka om extrem rea.

Krister Olsson och Staffan Ling, både företrädare för Balticgruppen, hade en intressant debattartikel i VK idag. De efterlyste större engagemang från det lokala näringslivet när det gäller Umeås utveckling. Visst ligger det mycket i det dom skrev. Politiker kan skapa förutsättningar för ett bra företagsklimat, men sedan hänger mycket på de lokala företagen och vad de vill. Men den sista tidens debatt pekar ändå på behovet av en mer utvecklad dialog mellan politiken och företagare i Umeå med omnejd. Det går inte bara att avfärda dem som är negativa, på det sätt som Holmlund (s) har gjort.

Att Sverige är på rätt väg skrev jag om igår. Här kommer ytterligare några intressanta siffror. Socialdemokraterna har ju börjat hävda att de nya jobben kom i stor utsträckning under deras tid vid makten (12 år, nota bene), och att det nu börjat gå sämre sedan Alliansen tog över hösten 2006. Så här ligger det till med jobbtillväxten: Ökningen av antalet jobb under 2007 var 100 000 personer, den var 60.000 under 2006. Den förväntade ökningen 2008 är också 60.000. Under hela den socialdemokratiska mandatperioden stod sysselsättningen still, utom de sista TRE månaderna (!).