Länsstyrelsen, regionfrågan och ordningsföreskrifter

Det tar en himla tid för oss att lyckas sälja kommunens ägande i Umeå Företagscentra AB. Trots att flera privata företag är intresserade av att köpa. Men det sitter inte i kommunens vilja, om någon trodde det (vilket jag har fått frågor om från privata näringslivet). Vi skulle genomföra försäljningen imorgon om vi bara fick klartecken. Nej, det sitter fast hos….länsstyrelsen. Igår fick vi beskedet att länsstyrelsen kräver svar på YTTERLIGARE frågor kring eventuella föroreningar i marken i Hörnefors vid det fd massafabriksområdet. Granskningen av miljön i Hörnefors visar att det inte finns några större miljöproblem som måste åtgärdas på fabriksområdet. Trots att markproverna nu är OK, så kommer länsstyrelsen med nya frågor hela tiden. Och när vi levererat svar på dessa frågor och gjort utredningar – ja då kommer nya frågor. Försäljningen skulle enligt fullmäktiges beslut varit genomfört innan 2005-års utgång. Nu är det år 2008……

Man undrar vad som ligger bakom detta arbetssätt från länsstyrelsens sida?

I skrivande stund hålls det sista mötet kring bildandet av regioner i Norrland. Själv följer jag diskussionen på avstånd – de träffs i Sundsvall. Frågan verkar ha många liv. Jag förutsätter emellertid att länets socialdemokrater står vid sitt ord och inte accepterar en uppdelning av Norrland i två regioner. Det vore nämligen förödande för Umeå och Västerbotten.

Igår skulle vi egentligen ha behandlat förslaget till lokala ordningsföreskrifter men frågan återkommer nästa vecka istället. Bland de förslag vi är politiskt överens om är att dels förlänga möjligheterna till torghandel till kl. 21.00 (tidigare 19.00), dels låta det vara upp till restaurangerna/pubarna att avgöra vilka månader de vill ha uteserveringar (tidigare begränsat 1 maj- 30 september). Vill t.ex. någon restaurang utomhus slå upp en isbar för turister och intresserade umebor under vintern så ska lokala regler inte utgöra något hinder.