Läsa handlingar, DNA-teknik m.m.

Idag blir det att läsa handlingarna inför morgondagens första fullmäktigesammanträde med Regionförbundet Västerbotten (KSO). Det är en väldigt stor församling som samlas för att ansvara för, i sammanhanget, ganska lite budgetmedel. Risken är att många har för stora förväntningar på det nya organet. Men samtidigt är ambitionen att skapa ett fungerande politiskt organ som ser till länet som helhet, vad gäller regional utveckling m.m. Eftersom det inte lär bli något regionparlament för de fyra Norrlandslänen förrän tidigast efter år 2014 så är väl det en vettig tankegång.

Med DNA-teknik har man nu kunnat lösa en våldtäckt som ägde rum år 1999. Det visar återigen att den nya tekniken gör det möjligt att lösa brott som begåttts långt tillbaka i tiden. Det är bra. Brottslingar ska inte kunna klara sig undan bara för att det har hunnit gå ett antal år, och brottsoffren ska få upprättelse.

I Expressen pläderas idag för en kriminalisering av tidelag (sex med djur). Sverige är ett av länderna där det numera är tillåtet att ha sex med djur. Självklart ska detta kriminaliseras. Varför ska det vara tillåtet att våldföra sig på djur?? Sverige har en sträng djurskyddslag, men man har missat att skydda djuren från sexuella övergrepp. 1944 avkriminaliserades tidelag, förmodligen av misstag. Det är dags att kriminalisera det igen.