Tack Nordebo, svar till Bodén m.m.

Till VK:s politiske redaktör Ola Nordebo vill jag rikta ett uppriktigt TACK. Hans länktips till Youtube med Margaret Thatcher är klart uppskattat. Ägnade någon timme igårkväll till att titta på en massa olika klipp med såväl Thatcher som Ronald Reagan. Tala om att uppleva klassiska tal. Vad gjorde man egentligen innan internet fanns?

VF:s politiske redaktör Lars Bodén diskuterar idag på ledarplats om Umeås haltande tillväxt och kommenterar en insändare jag har i tidningen. Bodén anser dels att Umeå har för låg tillväxt just nu, dels att målet om 200 000 invånare år 2050 endast blir realistiskt om man slår ihop invånarantalet i Umeåregionens kommuner samt räknar in Örnsköldsvik i befolkningsunderlaget. Visst ska vi sträva efter regionförstoring, där är vi överens. Umeå med kranskommuner och Örnsköldsvik knyts redan idag allt närmare varandra – med Botniabanan färdig blir det ändå tydligare. Men detta räcker inte! Umeå måste växa mer än tidigare. Att bara slå ihop kommuner förändrar ju inte totalsumman – vi måste bli fler i hela regionen och här ska Umeå leda vägen. Nu som tidigare. Jag instämmer dock i Bodéns ord från dagens ledare: ‘Här gäller det att kavla upp skjortärmarna och tävla med Linköping, Uppsala och andra större universitetsorter.’ Hear, hear!

Två av de ungdomar som nyligen dömdes för att ha sparkat ihjäl 16-årige Riccardo har arresterats igen. De har uppenbarligen försatts på fri fot (trots att de är dömda för att ha sparkat ihjäl Riccardo) och tre dagar efter domen har de så hunnit med att misshandla ytterligare några personer. Sverige är fantastiskt, eller hur? Varför i h-e är de på fri fot? Riccardos pappa kommenterar det med att allt är en katastrof och han undrar hur de kan gå fria på stan. Han har helt rätt. Detta är skamligt.