Holmlund hann före på bloggen..

Tidigare idag lämnade jag in en enkel fråga om nyheten att Umeå ska införa en ‘officiell stadshymn’. Frågan är ställd till kommunstyrelsens ordförande Lennart Holmlund (s) och kommer besvaras på fullmäktige nu på måndag.

Ser nu att Holmlund redan kommenterat frågan litegrann på bloggen. Och han verkar vara lika frågande som vi övriga politiker.

Att Sverige som nation har en nationalsång är ju en sak, men ska Umeå ha en motsvarande lokal sång? Det vore ju intressant att veta VILKA som tagit detta beslut, NÄR beslutet har tagits och VARFÖR? Mig veterligen har det inte förkommit nån diskussion om att Umeå ska införa en officiell hymn som ska sjungas eller framföras vid offentliga tillställningar och ceremonier.

Frågan i sin helhet ser ut så här:

Vem har beslutat om införandet av en officiell stadshymn för Umeå?

Enligt uppgifter i ett pressmeddelande från Umeå kommun så har arbetet påbörjats med att ta fram Umeås nya officiella stadshymn. Tonsättare är utvald och projektet stöttas av kulturchefen. Enligt pressmeddelandet skall stadshymnen användas bl.a. vid officiella tillställningar och ceremonier. Jag har inga synpunkter på val av tonsättare eller upplägget som sådant. Det kan säkert bli en alldeles utmärkt låt.

Däremot blir jag fundersam över hela tanken på att Umeå ska ha en egen officiell hymn. Att Sverige som nation har en egen nationalsång är en sak, men ska en kommun ha en egen stadssång? Varför ska vi ha det? Vem har bestämt det? När bestämdes det? Kan vem som helst, när som helst, på samma sätt bestämma att Umeå kommun exempelvis ska ändra stadsvapen? Frågorna är många.

Jag vill därför i all enkelhet fråga Lennart Holmlund (s) följande:
– Anser du att Umeå ska ha en egen "officiell stadshymn"?
– Vem har tagit detta beslut och när?

Anders Ågren
Kommunalråd, m

Holmlund hann före på bloggen..

Tidigare idag lämnade jag in en enkel fråga om nyheten att Umeå ska införa en ‘officiell stadshymn’. Frågan är ställd till kommunstyrelsens ordförande Lennart Holmlund (s) och kommer besvaras på fullmäktige nu på måndag.

Ser nu att Holmlund redan kommenterat frågan litegrann på bloggen. Och han verkar vara lika frågande som vi övriga politiker.

Att Sverige som nation har en nationalsång är ju en sak, men ska Umeå ha en motsvarande lokal sång? Det vore ju intressant att veta VILKA som tagit detta beslut, NÄR beslutet har tagits och VARFÖR? Mig veterligen har det inte förkommit nån diskussion om att Umeå ska införa en officiell hymn som ska sjungas eller framföras vid offentliga tillställningar och ceremonier.

Frågan i sin helhet ser ut så här:

Vem har beslutat om införandet av en officiell stadshymn för Umeå?

Enligt uppgifter i ett pressmeddelande från Umeå kommun så har arbetet påbörjats med att ta fram Umeås nya officiella stadshymn. Tonsättare är utvald och projektet stöttas av kulturchefen. Enligt pressmeddelandet skall stadshymnen användas bl.a. vid officiella tillställningar och ceremonier. Jag har inga synpunkter på val av tonsättare eller upplägget som sådant. Det kan säkert bli en alldeles utmärkt låt.

Däremot blir jag fundersam över hela tanken på att Umeå ska ha en egen officiell hymn. Att Sverige som nation har en egen nationalsång är en sak, men ska en kommun ha en egen stadssång? Varför ska vi ha det? Vem har bestämt det? När bestämdes det? Kan vem som helst, när som helst, på samma sätt bestämma att Umeå kommun exempelvis ska ändra stadsvapen? Frågorna är många.

Jag vill därför i all enkelhet fråga Lennart Holmlund (s) följande:
– Anser du att Umeå ska ha en egen "officiell stadshymn"?
– Vem har tagit detta beslut och när?

Anders Ågren
Kommunalråd, m