Bali och onödigt bilåkande

Bali
Klimattoppmötet på Bali påstås vara på väg att haverera. Samtidigt möts vi idag av rubriker att naturkatastroferna är fler än någonsin. Nu måste världens ledande politiker ta sitt ansvar! Skulden ligger framförallt på de mäktigaste länderna, som USA och Kina. Fortfarande pågår alltså samtal om huruvida framtidsmål för minskningar av utsläppen av växthusgaser ska definieras i siffermål eller i sluttexten. EU vill ha inskrivet att målet för alla industrialiserade länder – inklusive USA – ska vara minskningar på 25 till 40 procent fram till 2020 och minst 50 procent fram till 2050. USA vägrar ha några siffror överhuvudtaget. Det är svagt. Världens länder måste agera nu.

Bilåkande i onödan
En artikel i VK visar att det som normalt används som tyngsta argument för att köra bil – till arbetet och skola – bara står för en femtedel av bilåkandet. Istället är det korta bilturer på kvällen för att exemepelvis köpa tidningen på kiosken eller åka till gymmet, som står för 1/3 av allt bilåkande! Detta om något visar att det finns stort potential för att dra ned på bilåkandet. Det blir bättre för miljön och du sparar pengar själv. Jag ska villigt erkänna att jag tidigare tillhört dem som tagit bilen i onödan för liknande resor (jaja, något gym har väl inte varit aktuellt senaste 10 åren..), men jag försöker bättra mig. Männen är uppenbarligen också de största ‘bovarna’. Män kör ‘mest, längst och oftast.’ Dags att lära av kvinnorna!