Järnvägsplanering, omprövningar och mp.

Förskjutningar i renoveringen av Ådalsbanan kan som konsekvens få att trafikeringen av Botniabanan försenas med 4 år. Från 2010 till 2014. Nu tror jag till och börja med inte att det kommer bli verklighet. Så korkad kan ju ingen vara. Men det visar samtidigt hur dålig och osammanhängande planering det finns i infrastrukturfrågorna. Man kan ju inte se enskilda järnvägsprojekt och etapper helt för sig själva, utan man måste se helheten. Man bygger inte Botniabanan bara för att den sen ska stå oanvänd de första fyra åren. Jag förutsätter att regeringen fixar detta senast i samband med infrastrukturpropositionen i mars 2008. Någon XX ordning får det faktiskt lov att vara.

Socialdemokraterna har förtroenderåd i helgen. Ska bli intressant att se om Mona Sahlin lyckas få med sig partiet på omsvängningen i skolpolitiken. Hon vill ju att (s) ska förespråka betyg tidigare, samt fler nationella prov. Har för mig att Ibrahim Baylan försökte med samma omprövning när han var skolminister, men fick bakläxa av s-kongressen. Men tiden kanske är mer mogen nu. Skulle vara intressant att höra om (s) i Umeå delar uppfattningen att tidigare betyg och fler nationella prov är av godo. Det vore en skräll. Tidigare har det ju låtit som man helst av allt ville avskaffa betyg i skolan.

Apropå omprövningar i skolpolitiken så blir jag än mer förvånad över Vänsterpartiet och Lars Ohly. Idag sågar han vänsterns egen skolpolitik. Nu ska man satsa mer på kunskap i skolan. Jojo, när t.o.m. vänstern börjar inse behovet av att sätta kunskap i högsätet har det gått långt. Ett av kraven är mindre klsstorlekar. Perfekt. Då kan vi kanske räkna med vänsterns stöd här i Umeå? Vi i Alliansen har ju nyligen lämnat in en motion just med kravet på mindre klasstorlekar.

Miljöpartiet i Umeå ska enligt tidningsuppgifter hyra in en konsult för att lösa konflikterna om vem som ska vara gruppledare och vem som ska få sitta i Näringsliv- och planeringsutskottet. 70.000 kr ska konsulten visst kosta. Kommentarer överflödiga…