Äntligen börjar det lossna

En rad viktiga projekt är på gång i Umeå. Efter mycket prat och otaliga utredningar känns det som att vi äntligen är på väg och faktiskt också kommer kunna lyckas genomföra något.

Staden mellan broarna har det skrivits om i dagens tidningar. Ja, gårdagens beslut blev precis som jag hoppades på. Politisk enighet. Mer realistiska och genomförbara tankar denna gång, och som jag är övertygad om också kommer kunna få stöd av UMEBORNA. Det är ju för umebornas bästa vi jobbar, det får inte glömmas bort.

Andra projekt som börjat rulla på: Bostadsområdet Öbackastrand (som förhoppningsvis börjar byggas i vår), Ön är under samrådsskede, Konstnärligt Campus närmar sig ett förverkligande. Bred enighet nåddes också kring den framtida inriktningen på kvarteren Mimer-Nanna. Ja, listan kan göras lång. Botniabanan står förhoppningsvis färdig i augusti 2010.

På punkt efter punkt lyckas de politiska partierna i Umeå nu samla sig till beslut. Det tycker jag bådar gott. Det finns en tid för utredande. Men det måste också följas av en tid då ansvariga vågar fatta beslut. Nu är vi en bit på väg. Det har börjat lossna. Ett antal skönhetsfläckar återstår, så klart. Det gäller exempelvis handelsfrågorna, det gäller den höga kommunalskatten.

Jag har i en debattartikel i VK nyligen pekat ut behovet av att vi – olika aktörer som politiska partier, näringsliv, universiteten, föreningsliv – samlas kring en ny tillväxtvision för Umeåregionen, liksom en konkret aktionsplan för fortsatt utveckling och tillväxt. Alltfler verkar dela den uppfattningen.

Tillsammans finns det mycket vi kan uträtta. Och jo, visst finns det personer som alltid kommer att lägga armarna i kors och säga NEJ. Men låt oss möta dom med en öppen och konstruktiv debatt, där vi tydligt förklarar behovet av fortsatt utveckling.