Skatten ska ligga på rimlig nivå

Upptäcker på Lennart Holmlunds blogg att han påstår att jag skulle anse att ‘skatter egentligen är fult’. Så är det naturligtvis inte.

Men vi ska inte ta ut mer skatt ÄN NÖDVÄNDIGT av invånarna, för att kunna uppfylla kommunens åtaganden inom skola, äldreomsorg etc. Det är min poäng.

Umeborna ska inte överbeskattas, som sker idag. Umeå kommun går med 100-tals miljoner i plus år efter år. Ska pengarna som vi tar ut i för hög skatt hamna i kommunens skattekista, eller ska pengarna få vara kvar hos umeborna? Där skiljer vi oss i uppfattning.

Det är strålande ekonomiska tider, och prognoserna visar att ännu bättre tider väntar. Detta understryker väldigt tydligt att socialdemokraterna tar ut för hög skatt av befolkningen. Och även med de stegvisa skattesänkningar som vi i Alliansen föreslår så skulle Umeå ändå ligga högre i skatteuttag än jämförbara kommuner.

Genom att bita sig fast med en av Sveriges högsta kommunalskatter förlorar Umeå i konkurrenskraft. Och gapet ökar till övriga kommuner. 2006 sänkte 21 kommuner skatten, 2007 sänkte 23. Inför 2008 har 34 kommuner tänkt sänka skatten. I Umeå fortsätter socialdemokraterna tyvärr att obekymrat slå vakt om en av landets högsta kommunalskatter.

Nej, Holmlund. Jag tycker inte att skatt är fult. Men skattenivån måste gå att motivera. Det gör den inte i vår kommun.