Lys upp Umeå i höstmörkret!

Igårkväll promenerade jag utmed Rådhusesplanaden efter att ha varit på ICA och handlat. Mörkt och blåsigt, vilket förvisso väl speglar årstiden. Men något som snabbt hamnade i blickfånget var hur vackert det gamla rådhuset – Rex – var upplyst längst bort i synfältet. Blått ljus som lyste upp taket på byggnaden. Mycket vackert! Det gav en helt annan bild av esplananden än om det bara hade varit mörkt där, längst bort, på andra sidan torget.

Höstljusfestivalen, som genomförts tidigare år, blev inte av denna gång. Men det borde inte hindra enskilda fastighetsägare från att ljussätta och lysa upp sina egna byggnader runt om i centrala Umeå. Kommunen ska enligt uppgift också dra sitt strå till stacken, även i år.

Vi vet hur populärt det blev bland våra invånare när Höstljus genomfördes första året. Umebor fyllde gator, torg och park och flanerade runt för att se staden i ett annat sken. Vi var många som förbluffades över hur man med ganska enkla medel kunde lyfta stan ur höstmörkret.

Låt oss se en fortsättning! Även om det inte sker inom ramen för en särskild ‘festival’ just detta år är det ju inget som hindrar enskilda initiativ från de privata fastighetsägare som finns i staden.

Med lite ljus kan man göra mycket! Och det kan rätt utformat bidra till en vackrare, trivsammare och tryggare utemiljö.

Lys upp Umeå i höstmörkret!