Sundsvall kastar in handduken som Norrlands huvudstad

I våras väckte det stor uppmärksamhet när Sundvall la beslag på epitetet Norrlands huvudstad. Men t.o.m. patentregistrerade titeln. Massmedia från alla håll och kanter ringde och ville ha kommentarer. Själv tyckte jag det var småkomiskt, men tyckte ändå att det var bra med konkurrens om positionen. Man ska alltid välkomna konkurrens. I Umeå finns det ju en tendens att många blir väl hemmablinda och självgoda ibland.

Men det gick uppenbarligen för snabbt i svängarna i söder. Nu backar Sundvall från det tidigare initiativet, enligt tidningsuppgifter. Man har kommit till insikt med att stan inte fixade en närmare granskning och man har nu ändrat sig. Nu gäller påståendet endast nöjen och shopping. Jaja, verkligheten hann ikapp de ledande i Sundsvall också.

Jag tycker ändå inte att vi i Umeå ska gotta oss alltför mycket i deras kapitulation. Det visar bara att många städer är hungriga och vill utmana och kämpa om tillväxten, jobben och företagsetableringarna. Umeå måste vässa sin profil och sträva efter att bli bättre – inte minst inom handelns område, där Sundvall faktiskt är strået vassare inom sällanköpsvaruhandeln.

Men att Umeå är Norrlands riktiga huvudstad, det visste vi väl alla 😉