Fotbollsframgångar, etanol och valfrihet inom hemtjänsten

Det är bara att ta av hatten (om man hade haft en) och hylla UIK för ännu ett SM-guld, det sjätte i ordningen. Dom är goda representanter för Umeå – de uppvisar en fantastisk laganda. Och när jag ändå är inne på hyllningssvängen så måste ju damerna i Umeå Södra nämnas – grattis till klivet upp i Allsvenskan!

Etanolen har jag varit inne på tidigare, och att det som lekman inte är lätt att veta vad som är bra för miljön, i dessa dagar av intensiv klimatdebatt. Det belyses ytterligare i en artikel i VF idag. Nobelprisagaren Crutzen hävdar i en ny studie att biobränslen i många fall ger upphov till MER växthusgaser än fossila drivmedel. Biodiesel av raps ger dubbelt så mycket utsläpp som vanlig majs, medan etanol från majs är ett noll-summespel. Och det värsta man kan använda är etanol som framställs av palmolja från marker som tidigare var regnskog. Det ger tre gånger högre utsläpp av växthusgaser än KOLKRAFT. Och svensk etanol som görs av vete är inte särskilt effektiv. Debatten kring palmoljan har nu fått OKQ8 att stoppa sin lansering av palmoljeetanol. Forskarna varnar också för att politiker – bara för att visa sig handlingskraftiga – nu sjunger etanolens lov. Visar väl bara att vi måste tänka oss för både en och två gånger.

På tisdag kommer frågan om ‘eget val’ i hemtjänsten upp till beslut i arbetsutskottet. Frågan är om valfrihet för brukarna inom hemtjänsten ska införas i hela kommunen eller ej. Svaret borde vara givet. Makten ska ligga hos medborgarna och inte hos politikerna.