Medias behov av konfliktytor

I dagens Expressen kan vi läsa om BENSINKRIGET inom moderaterna inför partistämman. Man har ringt och intervjuat alla 26 länsförbundsordföranden och frågat om synen på höjd bensinskatt. Slutsatsen är: ‘Landsbygdsmoderaterna i uppror om skatten’.

Inte oväntat är många län skeptiska och negativa. Vi i Västerbotten tillhör dessa. Man har också hittat dem som är förstående för linjen att försiktigt höja bensinskatten. Sen har man delat upp alla i olika läger: ‘Emot’ höjningen (där jag själv hamnar), ‘för’ och ‘splittrade’. Och sedan är slutsatsen: stor splittring och krig.

Suck. Än en gång visar det sig att delar av massmedia lever på att skapa konfliktytor. Läser man igenom allas citat blir det svårt att se tendensen till något uppror eller krig. Många av den som ska tillhöra upprorsfalangen säger ju dessutom uttryckligen att de inte kräver nån sänkning av bensinskatten. De intressanta är också vad man INTE väljer att citera.

Jag tar mig själv som ett exempel. Jag tillhör dem som enligt Expressen representerar upprorsfalangen. Jo, jag hade hellre sett en sänkning än en höjning av bensinskatten om jag hade fått välja. MEN. Det jag också sa, men som inte citeras, är att vi har full förståelse för den moderata partiledningen som tvingats kompromissa. Är man en koalition av fyra partier så måste alla ge sig på nån punkt, så också moderaterna. Ur den synvinkeln är det ingen jättegrej – det är så politken fungerar. Man får inte alltid sin vilja igenom.

Så var är det stora upproret? Var är kriget? Tala om att göra en höna av en fjäder.

Nåja, nog om det. Ska bli intressant att se kommande artiklar inför stämman – det lär ju bli liknande uppslag om andra frågor.

Idag ska jag läsa länsstyrelsehandlingar, AU- och NP-handlingar. Och om jag hinner…. sticka ut i skogen med Winston. Sen avslutar jag kvällen framför tv:n klockan 21.20, knappar in SVT2, och ser det sista avsnittet av Sopranos.

Medias behov av konfliktytor

I dagens Expressen kan vi läsa om BENSINKRIGET inom moderaterna inför partistämman. Man har ringt och intervjuat alla 26 länsförbundsordföranden och frågat om synen på höjd bensinskatt. Slutsatsen är: ‘Landsbygdsmoderaterna i uppror om skatten’.

Inte oväntat är många län skeptiska och negativa. Vi i Västerbotten tillhör dessa. Man har också hittat dem som är förstående för linjen att försiktigt höja bensinskatten. Sen har man delat upp alla i olika läger: ‘Emot’ höjningen (där jag själv hamnar), ‘för’ och ‘splittrade’. Och sedan är slutsatsen: stor splittring och krig.

Suck. Än en gång visar det sig att delar av massmedia lever på att skapa konfliktytor. Läser man igenom allas citat blir det svårt att se tendensen till något uppror eller krig. Många av den som ska tillhöra upprorsfalangen säger ju dessutom uttryckligen att de inte kräver nån sänkning av bensinskatten. De intressanta är också vad man INTE väljer att citera.

Jag tar mig själv som ett exempel. Jag tillhör dem som enligt Expressen representerar upprorsfalangen. Jo, jag hade hellre sett en sänkning än en höjning av bensinskatten om jag hade fått välja. MEN. Det jag också sa, men som inte citeras, är att vi har full förståelse för den moderata partiledningen som tvingats kompromissa. Är man en koalition av fyra partier så måste alla ge sig på nån punkt, så också moderaterna. Ur den synvinkeln är det ingen jättegrej – det är så politken fungerar. Man får inte alltid sin vilja igenom.

Så var är det stora upproret? Var är kriget? Tala om att göra en höna av en fjäder.

Nåja, nog om det. Ska bli intressant att se kommande artiklar inför stämman – det lär ju bli liknande uppslag om andra frågor.

Idag ska jag läsa länsstyrelsehandlingar, AU- och NP-handlingar. Och om jag hinner…. sticka ut i skogen med Winston. Sen avslutar jag kvällen framför tv:n klockan 21.20, knappar in SVT2, och ser det sista avsnittet av Sopranos.