Tamara Spiric hyllar mördare på bloggen

För några veckor sen blev det ett ramaskri kring Lennart Holmlunds blogg och den historia han återberättade. Upprördheten var stor – inte minst på VK:s hemsida. Skandal- och krigsrubrikerna avlöste varandra.

Därför är jag mycket förvånad att INGEN reagerar när en annan ledande politiker i Umeå på sin blogg hyllar en mördare och antidemokrat. Är det så debattklimatet är i vår stad? Historier, förvisso dåliga, ska bannlysas och tystas ner – medan hyllningar till kommunistiska mördare är okej? Det finns ju ett talesätt om att sila mygg och svälja kameler…

Vad syftar jag då på? Jo, jag har just noterat att vänsterpartiets gruppledare i Umeå – Tamara Spiric – hyllar Che Guevara på sin blogg. Hon hyllar honom på bloggen den 9 oktober och skriver:

Från Spiric blogg: ‘Che är än i dag, genom sina idéer och kamp, högst levande i många människors tillvaro, speciellt i hans Latinamerikanska hemtrakter. Hans idéer om en rättvis värld där det ena folket inte utnyttjar ett annat. Hans strävan om en värld där de fattiga inte hålls i fattigdom för att de rika skall kunna bli än rikare, förs än idag vidare av många andra. Han var en man av sin tid. Tiderna förändras och allt Che stod för är inte i bokstavlig mening applicerbart idag. Dagens revolution (en grundläggande samhällsförändring) förs genom demokratiska val istället för dåtida väpnade kamp. Men hans grundsyn om allas lika värde och om vikten att kämpa mot dem som förtrycker och utnyttjar ger än idag kämpalusten till miljoner människor världen över. Som symbol för kampen för rättvisan kommer Che att leva mycket längre till.’

Som symbol för kampen för rättvisan….
Jaha. Då vet vi vad som väntar om Spiric kommer till makten.

Che Guevara var som bekant en kommunistisk revolutionär. Han ledde arkebuseringssystemet på Kuba efter revolutionens intåg 1959, och var i början av 1960-talet med och byggde upp de kubanska arbetslägren, i sann Sovjetstil. Han blev också känd för att hylla kulturrevolutionen i Kina, med de massmord som blev följden av det. Han menade att hat är bra eftersom det förvandlar människor till ‘effektiva, våldsamma, selektiva och kalla mördarmaskiner’ och att hat gör människan kraftfullare. Sen försökte han också sprida den kommunistiska ondskan i Sydamerika.

Denna person hyllar alltså vänsterns ledare i Umeå. Förvisso ska man kanske inte bli förvånad. Det gamla kommunistpartiets lokale ledare i Umeå hyllar alltså en gammal kommunistisk mördare. Men hade inte vänstern släppt kommunismen? Nej uppenbarligen inte. Samma kommunister här som där, som man sa på 70- och 80-talet.

Spiric får naturligtvis tycka vad hon vill. Det är inte det som är grejen. Min fundering är – var är alla upprörda protester från ledande opinionsbildare i Umeå? Dåliga historier accepteras inte – men att en person i kommunledningen hyllar en mördare och antidemokrat har man överseende med.