Socialbidrag, gatubelysning och Nordebo

Vid årsskiftet haglade anklagelserna från ledande socialdemokrater, även här i Umeå. Kommunernas kostnader för socialbidrag (försörjningsstöd) skulle öka dramatiskt med den nya regeringens politik. Sen dess har andelen nya jobb ökat rejält, och vi har sett den starkaste sysselsättningsutvecklignen på över 30 år. Så hur blev det? Har kostnaderna ökat eller minskat för socialbidrag i vår kommun? Svaret får vi på nästa fullmäktige då Eva Andersson (s) ska besvara en interpellation som jag lämnade in idag. Men med tanke på hur många fler människor som fått arbete så skulle det förvåna om kostnaderna ökat.

En förslag om att kommunen ska byta till miljövänlig gatubelysning har vi också just lämnat in. Vi har alla ett ansvar för vår miljö – att byta ut miljöovänlig kvicksliverarmatur till miljövänlig belysning runt om i kommunen kostar inte särskilt mycket – och vi kommer inom några år att ha sparat in initialkostnaden. Det blir dock omedelbart en miljövinst – vi minskar energiförbrukningen.

Nordebo reagerade på min blogg om kritiken mot Reinfeldt. Uppenbarligen hade han själv skrivit en krönika i ämnet och kände sig trampad på tårna. (Men min kritik var riktad mot de borgerliga ledarskribenter som under hela sommaren spytt galla över statsministern om att han blivit ‘osynlig’. Om Nordebo ingår i den skaran vet jag inte.)

Bloggen var alltså inte riktad mot Nordebo och dennes krönika, men ok. ON anser att det är Reinfeldts fel att regeringen har tappat i opinionsmätningarna. Att framförallt kd, c och fp tappat mark i mätningarna beror alltså enligt Nordebo på att statsministern ‘tjurar’ och ‘ligger lågt’. Jaja, själv tror jag att det framförallt beror på den tuffa kritik som regeringen fått när det gäller förändringarna i bl.a. a-kassan. Trots att det går fantastiskt bra för Sverige så har regeringen (som helhet) fastnat i försvarsställning och inte lyckats nå ut med allt positivt som faktiskt sker.

Om en sak är jag och Nordebo överens. Det är inte bra med en Allians som ger ett splittrat intryck och som far åt olika håll. Det duger inte heller att fortsätta som hittills utan det krävs en rejäl uppryckning. Men på den punkten är jag inte det minsta orolig. Jag tror att den kommer inom en snar framtid.

Men en sak borde Nordebo kunna erkänna – om Reinfeldt totalt hade dominerat mediabilden och moderateras siffror hade pekat uppåt medan övriga alliansvänner hade rasat mot 4 procentsspärren….visst hade moderaterna då kritiserats på de liberala ledarsidorna för att vara alltför dominanta och att man inte tog hänsyn till sammanhållningen i Alliansen? Eller är jag helt fel ute, Ola?