Ingen bra idé med fritt heroin till knarkare

Diskussionen om fritt heroin har dykt upp både på bloggen och i våra papperstidningar. Idag är det landstingsrådet Levi Bergström (s) som höjer liberaliseringsfanan (fast då gäller det fria sprutor, ska tilläggas)i VF. Skrev ju om detta i en tidigare blogg för ett tag sen, men OK vi tar det ett varv till.

NEJ, vi ska inte dela ut fritt heroin till narkomaner. Bättre att de får god vård och att resurser satsa på detta än att de uppmuntras att knarka ihjäl sig med fritt heroin. Det är ju av samma skäl som vi inte ska tillåta injiceringsrum eller utdelandet av fria sprutor (som Levi B vill). Men det klart – börjar man dela ut fria sprutor är det ju en logisk följd att även upplåta utrymmen på sjukhus för injicering och i slutändan även förse dem med rent heroin. Men den utvecklingen vill jag inte se i Sverige.

Vi ska inte ge gratis heroin till knarkare, lika lite som vi delar ut fri alkohol till alkoholister. Det är inte att hjälpa – det är att stjälpa.