Gör vad du kan, med det du har, precis där du är

Den amerikanske presidenten Theodore Roosevelt sa en gång ‘Gör vad du kan, med det du har, precis där du är’.

Och ibland kan jag känna att vi politiker tappar fokus och fastnar i ändlösa diskussioner om organisationsförändringar hit och organisationsförändringar dit. Ta bara den heta debatt som pågår bland politiker runt om i landet om de nya storregionerna. Det ritas kartor och dras streck som aldrig förr. Konferens på konferens på konferens. I det sammanhanget borde man lyssna till Roosevelts ord. Visst ska vi se till att ha en bra struktur på regionsamarbetet men låt oss inte bara därför tappa fokus på de viktiga saker vi politiker kan göra här idag. Och imorgon. Och nästa månad och nästa år. Och åren framför oss.

En orsak till varför man vill omvandla våra landsting till storlandsting är på grund av sjukvårdens kvalitet.Därför är det intressant att konstatera att Halland, ett utav Sveriges mindre landsting, har bäst tillgänglighet. Där får 97 procent av alla patienterna vård inom sju dagar. SKL gjorde nyligen en undersökning om var den svenska äldreomsorgen är som bäst. Västervik med sina 36 000 invånare kom i topp. Ser vi till vilken kommun som anses vara bäst för nyföretagande så hamnar Åre högst på prispallen.

Detta bevisar bara att vi politiker inte får glömma bort att agera och verka i dagens verklighet. Det behövs inga nya kartstreck för att skapa en bättre välfärd där vi bor, en bättre skola, en bättre sjukvård eller ett bättre företagsklimat. Den möjligheten har alla kommuner, landsting och regioner redan idag – om bara VETTIGA BESLUT fattas av de lokala politikerna.

Tappa alltså inte fokus!