Varm dag & besök på museum

Varm dag. När jag var ute på promenad tidigare stod termometern på 25 grader i skuggan. Dessvärre var det också vindstilla på skogsvägarna, vilket gjorde det lite väl hett.

Har just kommit hem från ett intressant besök på Västerbottens Regementes museum i anslutning till gamla I 20 området. Cyklade dit med en partikollega. Åt våffla med sylt, drack en kopp kaffe och gick sen runt och tittade. Allt från gamla uniformer, militär utrustning genom tiderna, vapen, fanor, arrestlokaler och annat smått & gott. Inte minst är det en lång förteckning över alla drabbningar som västerbottningarna deltagit i, runt om i Europa. Men vilka kommer ihåg dem nu? Det är mycket av vår lokala historia som tyvärr glömts bort.

Det fanns också smålustiga notiser, vilket visar hur tiderna förändrats. Bl.a. fanns en Prislista för Bödels förrättningar. Brännmärkning i pannan med stadens (!) vapen för diverse missdådare. Det tog bödeln 2 daler för på 1700-talet….

Ett besök på muséet rekommenderas, för er som inte varit där!