Pengar till rätt saker?

Det är viktigt att vårt samhälle har ett stabilt skyddsnät som förmår fånga upp dem som av olika anledningar får allvarliga problem i livet eller hamnar på glid. Om detta finns det en bred konsensus i svensk politik. Men då är det också viktigt att pengar och resuser satsas på rätt saker – och till de människor som verkligen är i behov av hjälp.

En snabb titt i nyhetsfloran får en att höja på ögonbrynen.

Exempel 1. Att vara hårdrockare är ett arbetshandikapp i Sverige…..
Från Eskilstuna-Kuriren. ‘Hårdrocken tar så stor plats i en hässleholmares liv att den klassats som arbetshandikapp. Nu betalar arbetsförmedlingen delar av hans lön. På nya jobbet, som diskare, har han fått chefens tillstånd att spela hög musik.’ ‘Som vuxen gick han på rockkonserter i stället för till jobbet, förra året blev det nästan trehundra konsertbesök. Arbetsgivare tröttnade och Roger blev arbetslös med socialbidrag. Efter intervjuer med psykologer signerade Roger ett intyg där hans livsstil som hårdrockare beskrivs som ett handikapp. Det ger honom rätt till lönebidrag via arbetsförmedlingen.’

Exempel 2. Shoppa loss – socialtjänsten tvingas betala dina skulder…
Från Dina Pengar.se. ‘I Göteborg tvingas socialtjänsten betala ut socialbidrag till en kvinna. En kvinna i Göteborg har fått rätt av länsrätten till socialbidrag för att betala skulder hon dragit på sig genom att handla för mycket. Kvinnan, som har diagnosticerats med en manodepressiv sjukdom, shoppar överdrivet mycket när hon drabbas av ångest.’ Och nu måste alltså socialtjänsten foga sig i domstolsbeslutet och utöver de matpengar och annat som redan betalats ut också betala av shoppingskulderna. Trots att varken handläggarna på socialtjänsten eller Stadsdelsnämnden bedömer det som rimligt att betala ut.

Är detta verkligen rätt prioritering? Vilka signaler sänder det ut?
– Jo visst, skit du i att gå till jobbet. Åk istället iväg på hårdrockskonserter, klassiska violinkonserter eller kanske gillar du hiphop? Oavsett, så är det ett handikapp om du gillar musiken tillräckligt mycket. Samhället betalar så gärna!

– Förvisso tjänar du mer än socialbidragsnormen, och har fått matpengar och annat bistånd när det behövts, men so what? Att du shoppar för mycket och vill att övriga skattebetalare ska betala inköpen är ju inte alls konstigt. Klart att du ska ha socialbidrag för att du shoppar för mycket kläder!

Sverige är fantastiskt, är ett uttryck som både används med allvarlig innebörd – men också med ironi. Det sistnämnda torde vara det som gäller här.

Visst finns det bättre behövande, som i högre utsträckning borde få del av samhällets omsorg?