Årsmöte, länsarkitekt och…..'kultur'

Har just kommit hem efter kretsårsmöte med moderaterna i Umeå. En lugn och trivsam tillställning. God stämning, Riedl omvaldes som kretsordförande liksom de övriga i styrelsen och allt skedde i bred enighet. Borta är de dagar då umemoderaterna mest ägnade sin tid åt inbördes strider – det är skönt. Sedan valet 2002 har vi fått ägna oss år politik och slipper internt tjafs. Alla lokalföreningar i kommunen drar åt samma håll. Enight ger styrka, som det gamla ordspråket säger.

Länsarkitekten upphör inte att förvåna. Nu har han skrivit till regeringen för att stjälpa Umeås planer på ett nytt fint bostadsområde på Öbacka Strand. Korståget fortsätter således. Hans invändningar har bemötts med sakargument från kommunens tjänstemän och politiker – nu beskyller han sin chef, landshövdingen, för att p.g.a. partilojalitet med (s) inte utföra sitt uppdrag som statens företrädare. Suck. Vi som är folkvalda i Umeå är överens över blockgränserna (Alliansen och socialdemokraterna) när det gäller Öbacka Strand – det är inte någon intern s-historia om någon trodde det.

Avslutningsvis. Reaktionerna har varit översvallande och många när det gäller min blogg om den kissande ‘performance-artisten’som mot betalning ska kissa inför publik på Norrlandsoperan. Telefonen har gått varm i flera dagar, mail har kommit in och folk ropar till på stan och i kön på ICA. Jättekul. Och i stort sett alla – med undantag för en och annan kulturskribent som har surnat till – håller med mig. Jag är inte ett dugg förvånad över det. Människor förstår mer än vissa verkar tro.

Om kejsaren är naken måste man också våga säga det. Även om vissa inte anser att yttrandefriheten gäller för politiker när det kommer just till området….’kultur’.

I övrigt kan jag bara rekommendera läsning av artiklar i Aftonbladet (5/4), Expressen (5/4) eller varför inte artikeln ‘Bottenskrap meriterar för kulturmästerskap’ i Sydsvenskan (10/4). Kan vara nyttig läsning för somliga. På aftonbladet.se hade för övrigt så många som 45.000 under en och samma dag röstat i frågan – 90 procent delade min uppfattning……

Men det får man inte säga högt i Umeå.