MADE-festival på villovägar?!

Jag brukar sällan svära. Och gör jag det så sker det sällan offentligt. Men nu har det f-n spårat ur rejält.

Förra året genomfördes MADE-festivalen på Norrlandsoperan och floppade rejält. Dåligt med besökare – och skattepengar kastade i sjön. Om man inte trodde att det kunde bli sämre – tänk ett varv till. Eller varför inte titta in och läs delar av programmet för årets MADE-festival. I Vita kuben ska en ‘performance artist’ stå och kissa (!) offentligt (!) inför publik. Jag citerar ur programmet: ‘Hennes kissande synliggör och löser upp befintliga gränser för vad man får göra, i synnerhet som kvinna. Men inte bara det. Att kissa stående och inför publik är en svår konst i sig! Kan det bli mer Rock’n Roll? I Vita kuben och på MADE kommer Itziar Okariz att visa sin videoinstallation, men också framföra verket live.’

Wow, verkligen banbrytande konst…….

Och en annan artist ska vi, enligt programmet, träffa ‘som vitpudrad gestalt i ett antal erotiskt laddade möten med Hitler.’ Ja, tjena det lät ju också väldigt kreativt och spännande.

Å ena sidan kan man rycka på axlarna och säga att ‘jaja konsten ska ju vara fri’ och inte bry sig. Å andra sidan kan man ju kort konstatera att det är våra skattepengar som finansierar eländet. Det här verkar bli en riktigt pinsam övning för Norrlandsoperans räkning.

Att kissa på offentlig plats är väl ändå inte så kreativt? Det gör ju ganska många överförfriskade individer i centrala Umeå på fredag- och lördagkvällarna när de måste lätta på trycket. Skillnaden är att de inte bjuds in till operans lokaler för att göra det inför publik – de blir istället tagna av polisen för förargelseväckande beteende och får sova ruset av sig om någon upptäcker dem.

Vad blir nästa steg? Kulturutmärkelser åt alla som urinerar offentligt?
SKÄRPNING!!!