Veckan som gått….

Reinfeldt..
var på besök i Umeå i måndags. Träffade honom på eftermiddagen på Café Station med mina moderata kommunalrådskollegor från Västerbotten. Över en kopp kaffe hann vi som hastigast överlägga om aktuella frågor i länet. Vägpaketet i Umeå var en sådan fråga. Han var mycket nöjd över besöket på Bruksbacken och Röbäcks skola. Gav honom en pin med Umeå kommuns ‘björklöv’ som är snygg att ha på kavajen. Återstår att se om han kommer använda den – annars tipsade jag om att han kunde ge den till Filippa!

Miljöbilspool..
är på gång i Umeå kommun och avsikten är att den ska drivas i extern regi. Utmärkt förslag. Förhoppningen är att Umeå ska bli pilotkommun för storskaligt försök med hybridbilar, efter en idé från m-politiker i nämnden.

Nytt kulturhus i Umeå..
är ingen omöjlighet. Förslag dök upp under veckan om att flytta biblioteket till nya och större lokaler, samtidigt som ytterligare kulturverksamhet skulle tillföras detta hus. Det skulle samtidigt öppna Rådhusesplanaden för mer handel, önskemål som framförts till oss politiker i olika sammanhang det sista året. Men låt oss tänka över det i lugn och ro. Det gäller ju att hitta den lämpliga placeringen i centrum också….

Balticgruppen..
vill enligt en tidningsartikel köpa mark av kommunen uppe vid Ersboda/Greenzone. Det är utmärkt att vi har en aktör som Baltic i Umeå, vi skulle bara behöva många fler av deras kaliber! De har många projekt på gång, däribland att öka handelsytorna på Strömpilen. Det är bara att applådera. Vi behöver fler företag till Umeå, och fler handelsetableringar. Om Balticgruppen på ett konkret sätt vill bidra till detta ska vi hjälpas åt att möjliggöra det, istället för att sätta käppar i hjulet för dem.

Vägverket..
konstaterade i ett TV-inslag igår att risken är uppenbar att byggstarten för Umeåprojektet (vägpaketet med ringled) kommer att förskjutas ytterligare – om inte mer pengar dyker upp. Detta är fullständigt förödande för Umeå. Dels hämmar det tillväxten på sikt då företagen inte kan få klara besked om vad som gäller med vägdragningarna, dels kommer vi få mycket svårt att klara kraven på att nå miljökvalitetsnormerna i centrala stan. Visst finns det mycket som vi själva i kommunen kan göra för att få en bättre luft, och det ska vi också göra, men faktum kvarstår: den enskilt viktigaste åtgärden för en bättre luftmiljö är att dra den tunga trafiken utanför centrum. Och då behövs vägpaketet. Umeå kommun måste helt klart tänka ett varv till i den här frågan. Fortsättning följer.

Debatten om korvgubbarna..
missade jag . Men det var ett välkommet klargörande från Christer Paulsson (s) att det rörde sig om ett missförstånd och att inga beslut om att fördriva dem från Umeås gator var aktuella. När man springer mellan två möten i centrum så är två varmkorvar aldrig fel. Och ungefär det enda man hinner såväl beställa som äta inom loppet av en minut!

TREVLIG HELG!