Anders Ågren

Mer pengar från staten till välfärden i kommuner och regioner. Tack vare M, KD, V och SD.

Grattis till landets regioner och kommuner. Moderaterna har samlat oppositionen, och kör över regeringen och dess stödpartier.

Det blir mer pengar från staten till välfärden. Förhandlingarna mellan Moderaterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna blev klara tidigare i veckan och Sverigedemokraterna har meddelat att de stödjer den framförhandlade extra ändringsbudgeten. Det betyder att förslaget har en majoritet i både finansutskottet och i riksdagen. Det kommer att bli en behandling av Moderaternas utskottsinitiativ i flera utskott innan det sedan hamnar på riksdagens bord för beslut. Totalt innebär det 7,5 miljarder kronor mer till välfärden och av dessa hamnar 197 miljoner kronor i Västerbotten.

M, V och KD har kommit överens om finansieringen av den extra ändringsbudgeten. Flera av regeringens och januaripartiernas reformer rivs upp. Bland annat tas sänkt arbetsgivaravgift för nyanlända bort, med motiveringen att det är en dålig och ineffektiv reform. Regeringens förslag om utvecklingstid, där vissa personer med jobb ska få betalt för att inte arbeta, tas även bort.

För Västerbotten blir det en snabb budgetförstärkning för länets alla kommuner och regionen på ytterligare 197 miljoner kronor.

Hade hela Moderaternas budget gått igenom i höstas hade det blivit ännu mer pengar.

När ärendet lite längre fram klubbas i riksdagen, så blir budgettillskottet enligt följande för 2020:

Region Västerbotten: 59 miljoner kr

Nordmaling 3,6 milj

Bjurholm 1,2 milj

Vindeln 2,8 milj

Robertsfors 3,4 milj

Norsjö 2 milj

Malå 1,6 milj

Storuman 3 milj

Sorsele 1,3 milj

Dorotea 1,3 milj

Vännäs 4,5 milj

Vilhelmina 3,4 milj

Åsele 1,4 milj

Umeå 65,5 milj

Lycksele 6,2 milj

Skellefteå 37 milj