Stort grattis till Brännbollsyran!

Foto: Melina Hägglund

Brännbollsyran vann igår utmärkelsen ”Årets Arrangemang” på Sveriges största gala för livemusik, Sweden Live. Så kul och välförtjänt!

Ett stort grattis till Brännbollsyran och gänget som arrangerar festivalen! Umeå kommun har all anledning att hylla arrangörerna och lyfta dem till skyarna. Vilka makalösa marknadsförare av Umeå. Vilka eldsjälar och visionärer. Vilka proffs!

Juryns motivering till priset: “Arrangemanget har sina rötter i föreningsvärlden och varumärket har 40 år på nacken. Men i dess nuvarande regi har det existerat sedan 2013, och sedan dess har utvecklingen har varit explosionsartad. Med adress till en modern publik är festivalen idag inte bara en kommersiell succé utan också ett givet stopp för våra största nationella artister såväl som ett slående antal internationella namn. Omvandlingen av Brännbollsyran är en av 2010-talets stora framgångssagor i den svenska livemusiken.”

Brännbollsyran är utan konkurrens Umeås populäraste årliga arrangemang. Fjärde största festivalen i Sverige.  Gänget bakom Brännbollsyran – David Arkhult, Peter Arkhult, Gustav Pettersson och Christoffer Lundström – förbluffar och imponerar när de år efter år lyckas locka världsstjärnor till Umeå och norra Sverige. Allt ifrån Martin Garrix, Sebastian Ingrosso, Kygo, Steve Angelo till förra årets Marshmello. TACK!  2019 lyckades man återigen slå publikrekord med  fantastiska 16 500 sålda biljetter per dag. Utsålt.

Ett proffsigt och väl genomfört arrangemang, vilket vi har vant oss vid numera. Brännbollsyran har haft en mycket bra utveckling. Vid starten år 2013 (7000 biljetter) och sedan har det bara gått uppåt! Bra artister, rekordpublik och god stämning. Det här arrangemanget är mycket viktigt för hela Umeå – fantastiskt bra för besöksnäringen och handeln när många kommer hit från andra kommuner och andra delar av landet. Hotellen är fullbokade, och dagarna med cupdeltagare och festivalbesökare lever verkligen upp till epitetet folkfest.

Genom åren har Umeå kommun på skamliga sätt försökt motarbeta Brännbollsyran. Allt från pinsam polisanmälan till att allmänt försvåra festivalens genomförande. Vi moderater har konsekvent tagit ställning FÖR festivalen. Jag hoppas att vi nu kan slippa detta tjafs i framtiden.

Brännbollsyran gör gott för Umeå! Umeå kommun ska vara stolta och tacksamma över det arbete som arrangörerna lägger ned på detta evenemang. Återigen – ett stort, varmt och hjärtligt TACK och GRATTIS!